ATT ARBETA SOM MÅLTIDSVÄRD

Som måltidsvärd är man anställd på en förskola genom olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Arbetsuppgifterna är tydliga och väl avgränsade till praktiska arbetsuppgifter som ger nytta in i verksamheten direkt. Vidare får den anställda i lugn och ro möjlighet att ta en allt större plats i arbetet på arbetsplatsen. På förskolan ges även möjlighet att utveckla språk och den anställda uppmuntras att våga prata svenska i den tillåtande miljö som en förskola erbjuder. Den anställda har alltid nära till stöttning av en handledare som finns till hands för frågor eller för att kunna hjälpa till när instruktioner inte uppfattats eller feltolkas. Men även som stöd i kollegiet och med praktiska saker som kontakt med myndigheter och hur det är att verka i det svenska samhället.

Arbetet är till sin natur inte verksamhetskritiskt och kan därför innehas av en person som kan förväntas ha en förhöjd sjukfrånvaro och/eller inte talar eller förstår så mycket svenska. Arbetet är upplagt så att det skall finnas gott om tid att genomföra uppgifterna efter måltidsvärdens egna förutsättningar. Arbetsuppgifterna fördelas över hela dagen vilket minskar risken för stress och det finns gott om tid och möjlighet till pauser. Praktiska sysslor kan tillkomma vartefter den anställda är redo för dessa och en del arbetsuppgifter tillåts växa fram i takt med att den personen växer in i sin roll samtidigt som förståelse fås för hur det fungerar på en arbetsplats och hur det pedagogiska arbetet går till på en förskola i Sverige.

IMG_6124.JPG
 

Såhär kan en arbetsdag se ut

Alla förskolors behov ser olika ut och därför varierar en måltidsvärds arbetsuppgifter från arbetsplats till arbetsplats. Men utgångspunkten för arbetet är de praktiska uppgifterna i samband med måltider samt lokalöversyn.

 
IMG_3332.jpg

Vid måltider

Frukost, lunch och mellanmål

Ta emot cateringlådor och genomföra egenkontroll enligt Livsmedelverkets rutiner.

Förbereda framdukning och duka fram på borden, ev med hjälp utav barnen.

Göra mellanmål efter meny.

Duka av, diska och ställa iordning i kök
Ställ i ordning och torka av bord och stolar och sopa under bord

Nigst Gotiom 250.jpg

Hygienrutiner

Vid behov sopa golvet i köket

Dammsuga hall och entrémattor vid behov

Torka av där det behövs, exempelvis hyllor och fönsterkamrar

Tömma och rengöra blöjhink

Städa barnens toaletter och sprita skötbord vid behov

Sprita dörrhandtag vid behov

Tvätta madrassöverdrag och örngott en gång i veckan

Hantera sophantering

Foto: Agneta Berghamre Heins

 

Övriga arbetsuppgifter

  • Ta emot varuleveranser

  • Tvätta leksaker

  • Hjälpa barnen med avklädning efter utevistelse

  • Vara extravuxen i barngrupp, när anställningen pågått en tid och alla känner sig trygga med det

  • Ta emot varuleveranser

  • Ev. beställning av varor (mat, hygienartiklar)

  • Förbereda kaffe

  • Delta i heldagsutflykter

En del arbetsuppgifter tillåts växa fram i takt med att den anställda blir bekväm i sin roll. Därefter kan arbetsgivaren och den anställda efterhand komma överens om ytterligare uppgifter. Det kan exempelvis vara rollen som en extravuxen i barngrupp, delta i utflykter eller göra beställningar.

En förutsättning för att tjänsten som måltidsvärd ska bli så lyckad som möjligt är att personen känner sig trygg med sina egna praktiska arbetsuppgifter och upplever att det på riktigt bidrar. Det är först då man blir en del av verksamheten och arbetslaget och då ges möjlighet att vara tillsammans med barnen där en förståelse för det pedagogiska arbetet utvecklas samtidigt som språket blir bättre.